در مقالهی جامعهشناسی چیست؟ ما به توضیح رشتهی جامعهشناسی، اهدافی که دارد و همچنین روشهای تحقیق آن میپردازیم. (میانگین زمان مطالعه: فقط 5 دقیقه)
جامعهشناسی چیست؟
جامعهشناسی مطالعهی روابط اجتماعی و نهادهای انسانی است. جامعهشناسی موضوعات متنوعی اعم از جنایت تا مذهب، خانواده تا دولت، تقسیمات نژادی و طبقهی اجتماعی تا باورهای مشترک یک فرهنگ متداول، ثبات اجتماعی تا تغییرات بنیادی در کل جوامع را در بر دارد. در واقع هدف جامعهشناسی از درک نحوهی کنش و آگاهی انسانی و نحوهی متأثرشدن آنها از ساختارهای فرهنگی و اجتماعی اطرافشان، پیونددادن موضوعات متنوع این رشته است. جامعهشناسی بهعنوان یک رشتهی تحصیلی هیجانانگیز و روشنگر، مسائل حیاتی زندگی شخصی، جوامع و جهان ما را تجزیه و تحلیل کرده و سپس تشریح میکند.
بیشتر بخوانید:
جامعهشناسان در سه سطح پژوهش میکنند...
در سطح فردی، جامعهشناسی علل و پیامدهای اجتماعی پدیدههایی مانند: عشق رمانتیک، هویت نژادی و جنسیتی، کشمکش خانوادگی، رفتار انحرافی، سالمندی و ایمان مذهبی را بررسی میکند.
در سطح اجتماعی، جامعهشناسی موضوعاتی مانند: جرم و قانون، فقر و ثروت، تعصب و تبعیض، مدارس و آموزش، شرکتهای تجاری، جامعهی شهری و جنبشهای اجتماعی را بررسی کرده و توضیح میدهد.
در سطح جهانی، جامعهشناسی پدیدههایی مانند: رشد جمعیت و مهاجرت، جنگ و صلح و توسعهی اقتصادی را مطالعه میکند.
با روشهای تحقیق جامعهشناسی آشنا شوید!
جامعهشناسان برای توسعه و غنیسازی فهم ما از فرایندهای مهم اجتماعی، بر جمعآوری و تحلیل شواهد مربوط به زندگی اجتماعی تأکید دارند. روشهای تحقیقی که جامعهشناسان از آنها بهره میگیرند، متفاوت است. جامعهشناسان زندگی روزمرهی گروهها را مشاهده میکنند، پیمایشهایی در مقیاس بزرگ انجام میدهند، اسناد تاریخی را تفسیر میکنند، دادههای سرشماری را تجزیه و تحلیل میکنند، تعاملات مرتبط با فیلمها را مطالعه میکنند، با گروههایی از شرکتکنندگان مصاحبه میکنند و تحقیقات آزمایشگاهی را انجام میدهند.
نظریه و روشهای تحقیق جامعهشناسی دربارهی فرایندهای زندگی انسان و مشکلات و چشماندازهای اجتماعی جهان معاصر، بینشهای قدرتمندی در اختیار ما قرار میدهند.
جهت تکمیل اطلاعات:
بینش جامعهشناختی چیست؟
در اثر فهم بهتر فرایندهای اجتماعی، به درک روشنتری از نیروهای شکلدهندهی تجربیات شخصی و نتایج زندگی خودمان میرسیم. ما با درک ارتباط بین نیروهای اجتماعی گسترده و تجربیات شخصی، در واقع چیزی که سی رایت میلز آن را «بینش جامعهشناختی» مینامد، آمادگی آکادمیک ارزشمندی برای داشتن زندگی شخصی و حرفهای مؤثر، در جامعهای متغیر و پیچیده به دست میآوریم.
جامعهشناسان در مقام منتقدان متبحّر
دانشآموختگانی که جامعهشناسی را بهخوبی فرا گرفتهاند، قادر به تفکر انتقادی دربارهی زندگی اجتماعی انسان و طرح سؤالات مهم پژوهشی هستند. آنها این مهارت را دارند که پروژههای تحقیقاتی اجتماعی خوبی را طراحی کرده و به تجزیه و تحلیل دادههای تجربی بپردازند و یافتههای خود را صورتبندی و ارائه کنند.
دانشآموختگان متبحر جامعهشناسی میتوانند به دیگران در فهم چگونگی عملکرد جهان اجتماعی و تغییر آن برای بهترشدن کمک کنند. بهطور کلی آنها یاد گرفتهاند که چگونه تفکر و تحلیل کرده و ارتباط مؤثر و خلاقانه برقرار کنند. همهی اینها تواناییهای بسیار ارزشمندی در طیف گستردهای از مشاغل حرفهای هستند.
آیا میدانید؟
جامعهشناسی در یک چشم به هم زدن
جامعهشناسی برای فهم دنیای اجتماعی که محل زندگی ما و شکلدهندهی آن است، روشی مشخص و روشنگری پیشنهاد میکند. جامعهشناسی برای دستیابی به درک عمیقتر، روشنتر و چالشبرانگیزتر دنیای اجتماعی، از دیدگاههای بدیهی و نرمالی که دربارهی واقعیت وجود دارند فراتر میرود. جامعهشناسی رشتهای است که از طریق دیدگاههای خاص تحلیلی، نظریههای اجتماعی و روشهای تحقیق، آگاهی ما را از روابط اجتماعی، فرهنگها و نهادهای انسانی که عمیقاً زندگی و تاریخ بشری ما را شکل میدهند، گسترش میدهد.
متن حاضر ترجمهای است از مطلب (?What Is Sociology) از سایت: https://sociology.unc.edu
ترجمه از: پرستو عموزادی
دیدگاه خود را بنویسید